Nagyerdei Terep Maraton 2019

VERSENYKIÍRÁS

NAGYERDEI TEREP MARATON
FÉL MARATON ÉS NEGYED MARATON

Ahol a futó és a futás van a középpontban!


 1. A verseny időpontja: 2019. április 28-án, vasárnap
 2. Rendező: Szín-Kép Reklám és Grafikai Stúdió, Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület. A rendezőbizottság elnöke: Varga Imre; DHSE szakosztály vezető: Garda Árpád. Információ: 06 (52) 536-570, e-mail: verseny@nagyerdeimaraton.hu
 3. Rajt/Cél helyszíne: Nagyerdei Stadion, 4032 Debrecen, Nagyerdei Park 12.
 4. Rajt időpontja:
  • 09:00 maraton;
  • 09:30 gyermek futóverseny: 1.2 km és 2.4 km;
  • 10:00 fél maraton;
  • 10:10 negyed maraton
 5. Pálya talaja, táv és szint idők: az útvonal változó minőségű erdei út, homok, fekete föld.
  • maraton: 42,26 km, szintidő 5 óra
  • fél maraton: 21,13 km, szintidő 2 óra 50 perc
  • negyed maraton: 11,18 km szintidő 1 óra 20 perc
  • rendészeti és katasztrófavédelmi kategória minden felnőtt távon
  • gyermek futóverseny 1,2 km és 2,4 km
 6. Nevezés: 2019. április 17-én éjfélig kizárólag a nagyerdeimaraton.hu oldalon. A rajtban helyszíni nevezésre nincs mód!

  A gyermek futóversenyen 1.2 km-es táv. 8 éves korig, Azok a gyerekek indulhatnak az 1,2 km távon akik a verseny napjáig nem töltötték be a 9. életévüket 2.4 km-es távon 9-13 éves korig. Azok a gyerekek indulhatnak akik a verseny napjáig betöltötték a 9. életévüket de még nem töltötték be a 14. életévüket.

  A versenyre történő nevezés a nevezési díj Hajdú Takarék: 60600084-10023727 számla számra történő befizetésével válik érvényessé. A számla tulajdonosa: Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület. A megjegyzés rovatba kérjük beírni a nevezett versenyző nevét és a nevezés visszaigazolásakor kapott azonosító NTM kódot! Akinek a nevezési díja nem érkezik meg a nevezési zárlat végéig, a rendezőség számlájára, annak a nevezése érvénytelen!
  A negyed maratonon 14 év alatti, a fél maratonon 16 év alatti, a maratonon 18 év alatti versenyző nem indulhat! A gyermek futóversenyen 1.2 km-es távon 8 éves korig, 2.4 km-es távon 9-13 éves korosztály indulhat.

  A verseny minden távján kiegészítő rendészeti és katasztrófavédelmi kategória (külön női és férfi) kerül megrendezésre. A kiegészítő rendészeti és katasztrófavédelmi kategóriában nevező versenyzők automatikusan az adott táv abszolút versenyében is szerepelnek. A rendészeti kategóriában indulhat bármely rendészeti szerv és fegyveres testület munkatársa. A testülethez való tartozást a verseny helyszínén a rajtcsomag átvételekor szolgálati igazolvánnyal igazolni szükséges. A kiegészítő Rendészeti kategóriában történő indulási szándékot a honlap online nevezési felületén kérjük jelezni. A Katasztrófavédelmi kategóriában indulhat bármely hivatásos katasztrófavédelmi szerv munkatársa. A testülethez való tartozást a verseny helyszínén a rajtcsomag átvételekor szolgálati igazolvánnyal igazolni szükséges. A kiegészítő Katasztrófavédelmi kategóriában történő indulási szándékot a honlap online nevezési felületén kérjük jelezni.

 7. Nevezési díjak:
  maraton 4 400 Ft,
  fél maraton 3 000 Ft,
  negyed maraton 2 500 Ft.
  gyermek 1.2 és 2.4 km távok nevezési díj 500 Ft / fő.

  A póló rendelés opcionális. Mindegyik távon igényelhető logózott technikai póló 1600 Ft/db áron. Verseny utáni vagy helyszíni rendelés esetén 2000 a póló ára.
  Igény esetén a nevezési díjról számlát adunk. Nevezéskor a megjegyzés rovatba kérjük megadni a számlázási nevet és címet! A számlát a rajtban, a rajtcsomag felvételekor vagy a célba érkezés után lehet átvenni a rendezőségtől.
 8. A nevezési díj tartalmazza (maraton, fél maraton, negyed maraton):
  • rajtcsomagot. Benne: rajtszámot rajta a chippel, energia szeletet vagy zselét, útvonal leírást, pályarajzot igény esetén logózott technikai pólót,
  • valamennyi távon befutó emlékérem,
  • letölthető PDF formátumú oklevelet,
  • frissítést:
   - negyed maraton 1, Ellátmány: víz és izotóniás ital.
   - fél maraton 3, maraton 7, Ellátmány: banán, alma, aszalt gyümölcsök, sajt, olívabogyó, víz, izotóniás ital, kóla, só, csoki, szőlőcukor, magnézium és kalcium tabletta). Műanyag poharat biztosítunk a frissítő pontokon.
  • a célban tészta party és ásványvíz
  • öltözési és tisztálkodási lehetőséget, masszázst a rajt-cél területen
  • orvosi ellátást a pálya teljes hosszán OMSZ
  • minden táv résztvevőinek elektronikus, úgynevezett chipes időmérést. A chip a rajtszámra van ragasztva.
  Gyermek táv résztvevőinek kézi időmérést, rajtszámot, befutó érmet, letölthető PDF formátumú oklevelet biztosítunk.
 9. Rajtcsomag átvétel: a verseny napján a rajtban 7.30-tól, 9.30-ig.
 10. Lemondás, átnevezés: 2019. április 17-ig lehet a részvételt írásban lemondani, ebben az esetben a már beérkezett nevezési díjat visszautaljuk vagy más nevére átírjuk. Esetleg a nevezést a következő versenyre jóváírjuk.
  2019. április 17. után sem lemondani, sem a jövő évi versenyre átírni, sem más személy részére átadni nem lehet a nevezést!
 11. Útvonal: Végig jelölve, szalagozva és táblázva!
 12. Figyelmeztetés: Mivel a verseny többször is keresztezz közutat, ezért különös figyelemmel – a KRESZ szabályainak betartása mellett – haladjunk át azokon! A rendezőség igyekszik Polgárőrökkel és rendőrökkel segíteni az áthaladást!
 13. Frissítő pontok:
  • negyed maratoni távon 6.18 km-nél, víz és izotóniás ital,
  • fél maratoni távon: 4,30 km-nél, 11,55 km-nél és 16,13 km-nél banán, alma, aszalt gyümölcsök, sajt, olívabogyó, víz, izotóniás ital, kóla, só, csoki, szőlőcukor, édes és sós keksz, gumicukor, magnézium-, kalciumtabletta).
  • maratoni távon 4,30 km-nél, 11,55 km-nél és 16,13 km-nél és 21.13 km-nél banán, alma, aszalt gyümölcsök, sajt, olívabogyó, víz, izotóniás ital, kóla, só, csoki, szőlőcukor, édes és sós keksz, gumicukor, magnézium és kalcium tabletta).
 14. Eredményhirdetés és értékelés tervezett időpontjai:
  • Gyermek futóverseny 10,30 órakor
  • Negyed maraton: 11 óra 30-kor
  • Fél maraton: 12 óra 30-kor
  • Maraton: 14 órakor
  Távonként az első három helyezett nőnek és férfinak érem és oklevél jutalom.
 15. Ellenőrzés: A rendezőség a verseny útvonalán bárhol ellenőrizheti a versenyzők áthaladását. A kiírásban megadott útvonalról letérni tilos! Ellenőrzőpont kihagyása versenyből való kizárással jár. A versenyen való részvétel feltétele a rajtszám viselése. Minden versenyzőnek a verseny ideje alatt a ruházat elülső részén, jól láthatóan kell viselnie a rajtszámot. Annak letakarása, módosítása tilos!
 16. Környezetvédelem. A verseny többnyire természetvédelmi területen halad. Ezért megkérünk minden kedves versenyzőt, hogy a műanyag poharat, az energia zselé tasakját és a többi számára már felesleges csomagolóanyagot a frissítő vagy ellenőrző pontokon elhelyezett tárolókba dobja ki! Vigyázzunk az erdő tisztaságára!
 17. Egyéb Mivel mind a három távon bőségesen lesz frissítés, a futók autós, motoros, kerékpáros, gyalogos kísérése felesleges, ezért ezt a rendezőség megtiltja! A futók személyes frissítést és segítséget kizárólag a frissítő, ellenőrző pontokon kaphatnak! Kutyával, macskával, más háziállattal indulni tilos. A verseny közbeni zenehallgatás akár mind a két füllel engedélyezett.
 18. Felelősség. Minden versenyző a saját felelősségére vesz részt a versenyen. Tudomásul veszi, hogy a verseny során elszenvedett sérülésekért, balesetekért a rendezőséggel szemben sem anyagi, sem erkölcsi kártérítésre nem tart igényt! A nevezési díj befizetésével a versenykiírásban foglaltakat elfogadja.

Minden indulónak sportszerű versenyzést és élményekben gazdag futást kíván a Rendezőség!

Pályaleírás, útvonal részletezése

Mind a három táv főleg erdészeti utakon, turista útvonalakon halad, a maraton és fél maratoni táv egy rövid 1,5 km-t Alsó-Józsán, aszfalton fut. Szinte teljesen új az útvonal mindenkinek. De vannak ismerős részek a korábbi versenyekről. Fontos, hogy nagy eső esetén is jól futható a teljes táv.

Maraton, fél maraton:
Mind a három táv versenyzői a rajt után bemelegítés gyanánt a szociális otthon mögötti dombon kelnek át és egyenesen futunk a Benczúr Gyula utcáig, ahol balra fordul mindenki a TEVA kerítés mellett. A Pallagi úti kereszteződésen rendőrök és polgárőrök segítik az átkelést. Az erdő és a fasor közötti földúton futunk a Móricz Zsigmond utcán, egészen az Auguszta főbejárata előtt is, ami után kissé jobbra fordulva maradunk a kerítés mellett. Az aszfaltút hamarosan keményre döngölt hullámzó földútra vált. Jobbról elhagyva a lovardát hamarosan jobbra fordulunk mind a három táv mezőnye a sárga sáv turistajelzésen haladunk közel 1 kilométeren át, egészen a „nagyfeszültségű” vezetékekig. Itt szétválik a mezőny. Negyed maraton megy tovább egyenesen a sárgán, maraton, fél maraton balra fordul. Végig a vezetékek alatt és jobbra tartva az ipari vágányok mellett kb. 800 méter után elérjük az első frissítő pontot 4,3 kilométernél Nyulasnál. Evés, ivás után egy keményre döngölt földúton haladunk tovább a maraton és fél maraton mezőnye, jobbra az erdő, balról szántóföld. Nem tart sokáig ez az állapot mert 500 méter után jelzést követve jobbra betérünk az erdőbe. Egy rövidke szakasz után balos jön és jelzést követve megérkezik a mezőny a kedves homokfalhoz. Ezen átkelve egyenesen a megfestett fák között kiérünk egy jól futható erdei dózer útra, amin jobbra fordulva kb. 1 km-t futunk és jelzést követve balra fordulunk mind a két táv mezőnye, amikor is feltűnnek a segítők és mutatják az irányt a vadátjáró felé. Miután ezen átfutottunk, balra tartva a sárga sáv turistajelzésen haladunk 2 kilométer hosszan egészen Alsó-Józsa településre. Az Alsójózsai utcáról második keresztutca a Zsindelyes, amin jobbra fordulunk és „aszfaltozunk” 900 méter hosszan. Az utca végén balra fordul mindenki a homokos talajú Csúcs utcára. Balról házak, jobbról az erdő. Ez az állapot tart kb. 600 méter hosszan, amikor feltűnik az oázis, a kettes frissítő pont 11,55 kilométernél. Ezt elhagyva visszatér a két táv mezőnye jobbra az erdőbe. A sűrűből kiérve jön a mély homokos hullámvasút, ami kb. 600 méter után a tarvágás kerítésénél véget ér és jobbra fordulunk egy kellemesen futható úton haladunk jelzést követve egyenesen. Amikor úgy tűnik ez véget ér jobbra tartunk és a Monostori úton futunk kb, 1 km hosszan. Ismét feltűnnek Alsó-Józsa házai. Megint egy tarvágás jobbról és hamarosan bal oldalunkon a Polgári Védelem bázisa, Ezután jelzést követve balra fordulunk egy jól futható kemény dózer útra. Ezen egészen az elhagyott tanyáig futunk, de NEM MEGYÜNK BE! Előtte jobbra fordulunk, majd kb. 50 méter után újra jobbra. Bár nincs is más lehetőség! A 354-es számú elkerülő út kerítése mellett futunk 1 km hosszan majd ismét átkelünk a vadátjáróján a segítők mutatják a helyes irányt, vagyis balra fordulunk egy mély homokos úton egyenesen a jelzéseket követve. A fák közül kiérve feltűnik egy tanya. Ide SEM KELL BEMENNI! Előtte elfutunk a jelzéseket erősen figyelve haladunk egyenesen. Ha jók voltunk, egy dózer úthoz értünk, amin jobbra fordulunk, mellettünk néhány gyümölcsfa, szemben az erdő. Megint 2 tanya jobbról és ezután találkozunk a negyed maratoni táv mezőnyével, akik jobbról robbantak ki az erdőből. Innentől a célig együtt megy ismét mind a 3 táv. Ez egy fekete földes, homokos talajú út, ami kellemesen hullámzik. Több kisebb kereszteződés jön balról, de mi futunk tovább egyenesen, az út kissé jobbra, balra kanyarog. 1 km múlva mi jobbra fordulunk jelzésnél és hamarosan meglátjuk a 3. frissítő pontot. Pontosan 16,13 km van már mögöttünk. Jobbra fordulva futunk tovább és követve az út vonalvezetését mi is fordulunk balra. Ezen a hosszú egyenes úton 1,5 km hosszan futunk a „nagyfeszültségű” vezetékekig, ahol balra fordulunk és a sínek mellett futunk egyenesen tovább 1 km hosszan, keresztezve a Pallagi utat. Itt polgárőrök segítik a biztonságos átkelést. Már csak 3 km a CÉL-ig!! Tovább futunk a „nagyfeszültség” alatt az első kereszteződésig, ahol jobbra fordulunk és már a TEVA hátsó kerítésénél találjuk magunkat. Ezen az úton futunk végig és kiérünk a Benczúr Gyula útra. Itt balra fordulunk és kb. 300 métert futunk rajta. Egy keskeny erdei nyiladékon fordulunk jobbra. Itt is lesznek segítők. Innen kiérve ismét jobbra a VÍZMŰVEK hátsó kerítése mellett haladunk és jelzést figyelve a fákon, balra fordulunk. Innen végig egyenesen a volt Nagyerdei Kemping előtt az aszfaltozott úton futunk egyenesen a célig!

Negyed maraton:
Mind a három táv versenyzői a rajt után bemelegítés gyanánt a szociális otthon mögötti dombon kelnek át és egyenesen futunk a Benczúr Gyula utcáig, ahol balra fordul mindenki a TEVA kerítés mellett. A Pallagi úti kereszteződésen rendőrök és polgárőrök segítik az átkelést. Az erdő és a fasor közötti földúton futunk a Móricz Zsigmond utcán, egészen az Auguszta főbejárata előtt is, ami után kissé jobbra fordulva maradunk a kerítés mellett. Az aszfaltút hamarosan keményre döngölt hullámzó földútra vált. Jobbról elhagyva a lovardát hamarosan jobbra fordulunk mind a három táv mezőnye a sárga sáv turistajelzésen haladunk közel 1 kilométeren át, egészen a „nagyfeszültségű” vezetékekig. Itt szétválik a mezőny. Negyed maraton megy tovább egyenesen a sárgán.. Ez egy jól futható homokos erdei dózer út. Már majdnem kiértünk az erdőből, amikor jobbra fordulunk a jelzésnél és kb. 500 méter hosszan egy szép erdei úton futunk. Ennek a végén balról megérkezik a fél- és a maraton mezőnye, innentől ismét együtt halad mind a 3 táv a célig. Ez egy fekete földes, homokos talajú út, ami kellemesen hullámzik. Több kisebb kereszteződés jön balról, de mi futunk tovább egyenesen, az út kissé jobbra, balra kanyarog. 1 km múlva mi jobbra fordulunk jelzésnél és hamarosan meglátjuk a 3. frissítő pontot. Pontosan 16,13 km van már mögöttünk. Jobbra fordulva futunk tovább és követve a vonalvezetését mi is fordulunk balra. Ezen a hosszú egyenes úton 1,5 km hosszan futunk a „nagyfeszültségű” vezetékekig, ahol balra fordulunk és a sínek mellett futunk egyenesen tovább 1 km hosszan, keresztezve a Pallagi utat. Itt polgárőrök segítik a biztonságos átkelést. Már csak 3 km a CÉL-ig!! Tovább futunk a „nagyfeszültség” alatt az első kereszteződésig, ahol jobbra fordulunk és már a TEVA hátsó kerítésénél találjuk magunkat. Ezen az úton futunk végig és kiérünk a Benczúr Gyula útra. Itt balra fordulunk és kb. 300 métert futunk rajta. Egy keskeny erdei nyiladékon fordulunk jobbra. Itt is lesznek segítők. Innen kiérve ismét jobbra a VÍZMŰVEK hátsó kerítése mellett haladunk és jelzést figyelve a fákon, balra fordulunk. Innen végig egyenesen a volt Nagyerdei Kemping előtt az aszfaltozott úton futunk egyenesen a célig!
Eredeti méretű kép - 1.85 MB (>>>letöltés<<<)

Útvonal térkép, PDF forátumban - 1.6 MB (>>>letöltés<<<)