Nagyerdei Terep Maraton 2018

VERSENYKIÍRÁS

NAGYERDEI TEREP MARATON
FÉL MARATON ÉS NEGYED MARATON

Ahol a futó és a futás van a középpontban!


 1. A verseny időpontja: 2018. szeptember 16-án, vasárnap
 2. Rendező: Szín-Kép Reklám és Grafikai Stúdió, Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület. A rendezőbizottság elnöke: Varga Imre; DHSE szakosztály vezető: Garda Árpád. Információ: 06 (52) 536-570, e-mail: verseny@nagyerdeimaraton.hu
 3. Rajt/Cél helyszíne: Nagyerdei Stadion, 4032 Debrecen, Nagyerdei Park 12.
 4. Rajt időpontja:
  • 09:00 maraton;
  • 09:30 gyermek futóverseny: 1.2 km és 2.4 km;
  • 10:00 fél maraton;
  • 10:10 negyed maraton
 5. Pálya talaja, táv és szint idők: az útvonal változó minőségű erdei út, homok, fekete föld.
  • maraton: 42,26 km, szintidő 5 óra
  • fél maraton: 21,13 km, szintidő 2 óra 50 perc
  • negyed maraton: 11,18 km szintidő 1 óra 20 perc
  • rendészeti és katasztrófavédelmi kategória minden felnőtt távon
  • gyermek futóverseny 1,2 km és 2,4 km
 6. Nevezés: 2018. szeptember 7-én éjfélig kizárólag a nagyerdeimaraton.hu oldalon. A rajtban helyszíni nevezésre nincs mód!

  A gyermek futóversenyen 1.2 km-es táv. 8 éves korig, Azok a gyerekek indulhatnak az 1,2 km távon akik a verseny napjáig nem töltötték be a 9. életévüket 2.4 km-es távon 9-13 éves korig. Azok a gyerekek indulhatnak akik a verseny napjáig betöltötték a 9. életévüket de még nem töltötték be a 14. életévüket.

  A versenyre történő nevezés a nevezési díj Hajdú Takarék: 60600084-10023727 számla számra történő befizetésével válik érvényessé. A számla tulajdonosa: Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület. A megjegyzés rovatba kérjük beírni a nevezett versenyző nevét és a nevezés visszaigazolásakor kapott azonosító NTM kódot! Akinek a nevezési díja nem érkezik meg a nevezési zárlat végéig, a rendezőség számlájára, annak a nevezése érvénytelen!
  A negyed maratonon 14 év alatti, a fél maratonon 16 év alatti, a maratonon 18 év alatti versenyző nem indulhat! A gyermek futóversenyen 1.2 km-es távon 8 éves korig, 2.4 km-es távon 9-13 éves korosztály indulhat.

  A verseny minden távján kiegészítő rendészeti és katasztrófavédelmi kategória (külön női és férfi) kerül megrendezésre. A kiegészítő rendészeti és katasztrófavédelmi kategóriában nevező versenyzők automatikusan az adott táv abszolút versenyében is szerepelnek. A rendészeti kategóriában indulhat bármely rendészeti szerv és fegyveres testület munkatársa. A testülethez való tartozást a verseny helyszínén a rajtcsomag átvételekor szolgálati igazolvánnyal igazolni szükséges. A kiegészítő Rendészeti kategóriában történő indulási szándékot a honlap online nevezési felületén kérjük jelezni. A Katasztrófavédelmi kategóriában indulhat bármely hivatásos katasztrófavédelmi szerv munkatársa. A testülethez való tartozást a verseny helyszínén a rajtcsomag átvételekor szolgálati igazolvánnyal igazolni szükséges. A kiegészítő Katasztrófavédelmi kategóriában történő indulási szándékot a honlap online nevezési felületén kérjük jelezni.

 7. Nevezési díjak:
  maraton 4 400 Ft,
  fél maraton 3 000 Ft,
  negyed maraton 2 500 Ft.
  gyermek 1.2 és 2.4 km távok nevezési díj 500 Ft / fő.

  A póló rendelés opcionális. Mindegyik távon igényelhető logózott technikai póló 1800 Ft/db áron. Verseny utáni vagy helyszíni rendelés esetén 2200 a póló ára.
  Igény esetén a nevezési díjról számlát adunk. Nevezéskor a megjegyzés rovatba kérjük megadni a számlázási nevet és címet! A számlát a rajtban, a rajtcsomag felvételekor vagy a célba érkezés után lehet átvenni a rendezőségtől.
 8. A nevezési díj tartalmazza (maraton, fél maraton, negyed maraton):
  • rajtcsomagot. Benne: rajtszámot rajta a chippel, energia szeletet vagy zselét, útvonal leírást, pályarajzot igény esetén logózott technikai pólót,
  • valamennyi távon befutó emlékérem,
  • letölthető PDF formátumú oklevelet,
  • frissítést:
   - negyed maraton 1, Ellátmány: víz és izotóniás ital.
   - fél maraton 3, maraton 7, Ellátmány: banán, alma, aszalt gyümölcsök, sajt, olívabogyó, víz, izotóniás ital, kóla, só, csoki, szőlőcukor, magnézium és kalcium tabletta). Műanyag poharat biztosítunk a frissítő pontokon.
  • a célban tészta party és ásványvíz
  • öltözési és tisztálkodási lehetőséget, masszázst a rajt-cél területen
  • orvosi ellátást a pálya teljes hosszán
  • minden táv résztvevőinek elektronikus, úgynevezett chipes időmérést. A chip a rajtszámra van ragasztva.
  Gyermek táv résztvevőinek kézi időmérést, rajtszámot, befutó érmet, letölthető PDF formátumú oklevelet biztosítunk.
 9. Rajtcsomag átvétel: a verseny napján a rajtban 7.30-tól, 9.30-ig.
 10. Lemondás, átnevezés: 2018. szeptember 7-ig lehet a részvételt írásban lemondani, ebben az esetben a már beérkezett nevezési díjat visszautaljuk vagy más nevére átírjuk. Esetleg a nevezést a következő versenyre jóváírjuk.
  2018. szeptember 7. után sem lemondani, sem a jövő évi versenyre átírni, sem más személy részére átadni nem lehet a nevezést!
 11. Útvonal: Végig jelölve, szalagozva és táblázva!
 12. Figyelmeztetés: Mivel a verseny többször is keresztezz közutat, ezért különös figyelemmel – a KRESZ szabályainak betartása mellett – haladjunk át azokon! A rendezőség igyekszik Polgárőrökkel és rendőrökkel segíteni az áthaladást!
 13. Frissítő pontok:
  • negyed maratoni távon 4,60 km-nél, víz és izotóniás ital,
  • fél maratoni távon: 4,60 km-nél, 11,50 km-nél és 16,30 km-nél banán, alma, aszalt gyümölcsök, sajt, olívabogyó, víz, izotóniás ital, kóla, só, csoki, szőlőcukor, édes és sós keksz, gumicukor, magnézium-, kalciumtabletta).
  • maratoni távon 4,60 km-nél, 11,50 km-nél és 16,30 km-nél és 21 km-nél banán, alma, aszalt gyümölcsök, sajt, olívabogyó, víz, izotóniás ital, kóla, só, csoki, szőlőcukor, édes és sós keksz, gumicukor, magnézium és kalcium tabletta).
 14. Eredményhirdetés és értékelés tervezett időpontjai:
  • Gyermek futóverseny 10,30 órakor
  • Negyed maraton: 11 óra 30-kor
  • Fél maraton: 12 óra 30-kor
  • Maraton: 14 órakor
  Távonként az első három helyezett nőnek és férfinak érem és oklevél jutalom.
 15. Ellenőrzés: A rendezőség a verseny útvonalán bárhol ellenőrizheti a versenyzők áthaladását. A kiírásban megadott útvonalról letérni tilos! Ellenőrzőpont kihagyása versenyből való kizárással jár. A versenyen való részvétel feltétele a rajtszám viselése. Minden versenyzőnek a verseny ideje alatt a ruházat elülső részén, jól láthatóan kell viselnie a rajtszámot. Annak letakarása, módosítása tilos!
 16. Környezetvédelem. A verseny többnyire természetvédelmi területen halad. Ezért megkérünk minden kedves versenyzőt, hogy a műanyag poharat, az energia zselé tasakját és a többi számára már felesleges csomagolóanyagot a frissítő vagy ellenőrző pontokon elhelyezett tárolókba dobja ki! Vigyázzunk az erdő tisztaságára!
 17. Egyéb Mivel mind a három távon bőségesen lesz frissítés, a futók autós, motoros, kerékpáros, gyalogos kísérése felesleges, ezért ezt a rendezőség megtiltja! A futók személyes frissítést és segítséget kizárólag a frissítő, ellenőrző pontokon kaphatnak! Kutyával, macskával, más háziállattal indulni tilos. A verseny közbeni zenehallgatás akár mind a két füllel engedélyezett.
 18. Felelősség. Minden versenyző a saját felelősségére vesz részt a versenyen. Tudomásul veszi, hogy a verseny során elszenvedett sérülésekért, balesetekért a rendezőséggel szemben sem anyagi, sem erkölcsi kártérítésre nem tart igényt! A nevezési díj befizetésével a versenykiírásban foglaltakat elfogadja.

Minden indulónak sportszerű versenyzést és élményekben gazdag futást kíván a Rendezőség!

Pályaleírás, útvonal részletezése

Mind a három táv főleg erdészeti utakon, turista útvonalakon halad, a maraton és fél maratoni táv egy rövid 1,5 km-t Alsó-Józsán, aszfalton fut. Szinte teljesen új az útvonal mindenkinek. De vannak ismerős részek a korábbi versenyekről. Fontos, hogy nagy eső esetén is jól futható a teljes táv.

Maraton, fél maraton:
Mind a 3 táv versenyzői a rajt után egyenesen futnak a volt Nagyerdei Kemping előtt az aszfaltozott úton a Vízművek hátsó kerítéséig, ahol jobbra fordulnak, majd a kerítés végénél balra. Keresztezik a Benczúr Gyula utcát és tovább futnak egyenesen, majd egy rövid balos után újra hosszan egyenesen a nagyfeszültségig. Ahol mind a három táv balra fordul és közel 1 km-t haladnak a vezetékek alatt, közben keresztezik a Pallagi utat.
Jelzésnél mindenki jobbra fordul, pontosan 3 km-nél keresztezzük az ipari vágányt. Jól futható erdészeti úton haladunk 1,5 km-t. Amikor a végére érünk, enyhén jobbra kanyarodunk, követve az út vonalvezetését. Néhány száz méter múlva megérkezünk az első frissítő pontra 5 km-nél. Mind a 3 táv marad együtt és balra fordul, majd 30 méter múlva újra balra. Ez egy fekete földes, homokos talajú út, ami kellemesen hullámzik. Több kisebb kereszteződés jön jobbról, de mi futunk tovább egyenesen, az út végén kissé jobbra fordulva elhaladunk két tanya előtt és egy nagy réten találjuk magunkat. Egyetlen út van, ezért mi azon maradunk. Ennek a végén balra fordul a két hosszabb táv. FIGYELJÉTEK A JELZÉST!!! Innentől egy kicsit kanyargós út jön. Egy újabb tanya előtt futunk el majd a fák közül kiérve megint egy nagy réten találjuk magunkat, nagyfeszültségű vezetékek alatt. Itt maradunk az egyetlen úton, ami elég homokos, de ha esne az eső, akkor is jól futható. Most jön egy kritikus rész, amikor a távok keresztezik egymást a vadátjárónál. Önkéntesek segítenek a helyes irányba való haladáshoz. Miután áthaladtunk a vadátjárón erősen jobbra fordulunk és az elkerülő út kerítése mellett futunk kb. 1 km hosszan. Amikor véget ér az út balra kanyarodunk a fák között és jobbról egy elhagyatott tanya előtt futunk el. Ezt elhagyva balra tartunk és kissé kanyargós, jól futható úton kiérünk a régi fatelepi útra, új neve Szordási út. Pontosan 9 km van a lábunkban. Már látszanak Alsó-Józsa házai a fák között. Ezen az úton jobbra fordulva futunk hosszan a régi Polgári Védelem bázisa előtt és balról egy tarvágás. Ez az út már ismert azoknak, akik a korábbi években is részt vettek a versenyünkön, ez a Monostori út. Az út végén van egy kis kanyargós rész, kereszteződéssel, ahol mi balra tartunk. Mindenki figyelje a jelzéseket és táblákat! Hamarosan kiérünk a piros sáv turistajelzéses kereszteződéshez, ami a tavaszi versenyről ismerős, csak másik irányból értünk ide. Ebben balra fordulunk és jön a jól ismert mély homokos hullámvasút. Ezen futunk egészen a település utolsó utcájáig ahol balra fordulunk a Csúcs utcán a második frissítő ponton vagyunk 12 kilométernél. Maradunk továbbra is ezen az utcán, jobbról a házak, balról az erdő. Egy teljesen új rész jön, Kb. 600 méter után jobbra fordulunk a Zsindely utcába ami – bocsánat – aszfaltos. 900 métert futunk ezen majd az utca végén balra fordulunk az Alsójózsai utcára, a sárga sáv jelzésre és kétszáz méter után újra az erdőben vagyunk, a Csukáséri úton, homokos talajon. Innen 2 km hosszú egyenes rész következik végig a sárgajelzésen egészen a vadátjáróig ahol a rendezők segítenek, hogy ne keveredjünk összes a szemből érkezőkkel. Visszaértünk a nagyfeszültség alá amit jobbra kanyarodva követünk a cserjésben. Ez az út jobbra, balra kanyarog és visszavisz minket az erdőbe. A Sárga színű vas oszlop balról, de mi maradunk a kissé köves, hepehupás úton egyenesen és hamarosan az ipari vágányhoz érünk. Közvetlenül utána balra fordulunk és a nagyfeszültség alatt, a Kartács utca végéhez érünk. Itt várja a futókat a harmadik frissítőpont 17,50 km. Innen egy szép széles jól futható úton haladunk majd kb. 500 m után balra bekanyarodunk az erdőbe. Jelzést erősen figyelve haladunk, kanyargunk, amíg 18,30 kilométernél jobbra fordulunk és közben megérkeznek balról a negyed maratonosok. Innen közös mind a három táv útvonala. Egyenesen futunk a hullámzó homokos úton, aminek a végén 18,50 km-nél balra fordulunk és egy széles keményre döngölt erdei úton futunk el a lovarda előtt. Hamarosan aszfaltozott részre érünk, balról az Auguszta kerítése és a kapu előtt is elfutunk 19,70 km. Itt mindenki legyen figyelmes! Ugyan gyalogátkelőhely van, de gépjármú forgalom lehet. Máris kiértünk a Móricz Zsigmond útra, aminek a bal oldalán maradunk az erdő és a fasor között a földúton. Ezen haladunk tovább a Pallagi útig, a TEVA kereszteződésig. Itt rendőrök és polgárőrök segítik a biztonságos átjutást a Benczúr Gyula utcára, amiről jobbra fordulunk a Vízművek szolgálati házai mellett és a szociális otthon mögött, a dombot kikerülve vagy akár azon átfutva máris visszaérünk a stadionhoz és boldogan befutunk célba. A maratoni táv résztvevői a fenti kört kétszer teszik meg.

Negyed maraton:
Mind a 3 táv versenyzői a rajt után egyenesen futnak a volt Nagyerdei Kemping előtt az aszfaltozott úton a Vízművek hátsó kerítéséig, ahol jobbra fordulnak, majd a kerítés végénél balra. Keresztezik a Benczúr Gyula utcát és tovább futnak egyenesen, majd egy rövid balos után újra hosszan egyenesen a nagyfeszültségig. Ahol mind a három táv balra fordul és közel 1 km-t haladnak a vezetékek alatt, közben keresztezik a Pallagi utat. Jelzésnél mindenki jobbra fordul, pontosan 3 km-nél keresztezzük az ipari vágányt. Jól futható erdészeti úton haladunk 1,5 km-t. Amikor a végére érünk, enyhén jobbra kanyarodunk, követve az út vonalvezetését. Néhány száz méter múlva megérkezünk az első frissítő pontra 5 km-nél. Mind a 3 táv marad együtt és balra fordul, majd 30 méter múlva újra balra. Ez egy fekete földes, homokos talajú út, ami kellemesen hullámzik. Több kisebb kereszteződés jön jobbról, de mi futunk tovább egyenesen. Pontosan 5,95 km-nél balra fordul a negyed maratoni táv mezőnye és 600 méter után ismét balra. A sárga sáv turistajelzésen találjuk magunkat, amiről 2 kilométeren át nem térünk le. Egyenesen futunk a hullámzó homokos úton, aminek a végén balra fordulunk és egy széles keményre döngölt erdei úton futunk el a lovarda előtt. Hamarosan aszfaltozott részre érünk, balról az Auguszta kerítése és a kapu előtt is elfutunk. Itt mindenki legyen figyelmes! Ugyan gyalogátkelőhely van, de gépjármú forgalom lehet. Máris kiértünk a Móricz Zsigmond útra aminek a bal oldalán maradunk az erdő ás a fasor között a földúton. Ezen haladunk tovább a Pallagi útig, a TEVA kereszteződésig. Itt rendőrök és polgárőrök segítik a biztonságos átjutást a Benczúr Gyula utcára, amiről jobbra fordulunk a Vízművek szolgálati házai mellett és a szociális otthon mögött, a dombot kikerülve vagy akár azon átfutva máris visszaérünk a stadionhoz és boldogan befutunk célba.


Letölthető pályaadatok:Eredeti méretű kép - 1.85 MB (>>>letöltés<<<)

Útvonal térkép, PDF forátumban - 1.6 MB (>>>letöltés<<<)